انواع درزگیر ها و کاربرد هایشان
انواع خمیرهای درزگیر به منظور عایق کردن سطوح مختلف استفاده می شوند. این محصولات در انواع صنایع، بنا بر کاربری مورد نیاز در آن صنعت مانند درزگیری، درزبندی، بندکشی و آب بندی به کار برده می شوند.
امروزه برای پرکردن اتصالات و شکاف بین سرامیک ها، درب و پنجره و… با هدف افزایش مقاومت در برابر نفوذ آب، از روش درزگیری و آب بندی استفاده می شود. این مهم معمولا در قسمت های مرطوب ساختمان مانند سرویس های بهداشتی، عملیات ضد آب کردن چالشی بزرگ و مهم است، اما در سایر قسمت های ساختمان مانند راهروها که با رطوبت سروکار ندارند، کار دشواری نخواهد بود.
آب بند ها و درزگیرها، انواع قطعات و مواد را ، به ساختار اصلی ساختمان و نیز به خودشان می چسبانند. این مواد، فضای خالی بین قطعات و سطوح را پر می کنند و مانع عبور سیالات و سایر مواد از سطح به اتصالات می گردند.
آب بند ها و درزگیر ها، وظایف اساسی زیر را در صنعت ساختمان بر عهده دارند:
– فضای خالی بین اجزای مختلف را پر می کنند.
– ایجاد یک مانع نفوذ ناپذیر محافظ، که مواد از آن عبور نکنند.
– حفظ خصوصیات آب بندی آنها در طول عمر مورد انتظار ، تحت شرایط استفاده و محیطی که برای آنها مشخص شده است.
همچنین یکی دیگر از نیازهای مهم برای آب بند ها و درز گیرها ، انعطاف پذیری بالا، به منظور تحمل حرکات بین مواد مختلف، مورد استفاده است . این حرکات می تواند به دلیل موارد زیر اتفاق بیفتد:
- انبساط و انقباض های ناشی از تغییرات دما
- تغییرات ابعادر ناشی از تغییر در محتوای رطوبت مواد
- تغییر شکل در اثر بار موجود
- باد و فشار
این جابجایی اجزا، معمولا ناشی از ضریب انبساط حرارتی مختلف مواد می باشد. بنابراین برای دستیابی به عملکرد و وظایف مطلوب، لازم است که مناسب ترین درزگیر را با مواد بستری که به هم متصل می شوند، مطابقت دهید.
انواع آب بند های ساختمانی
معمولا آب بند ها و درزگیر ها به شکل زیر طبقه بندی می شوند:
بر اساس ساختار شیمیایی مانند پلی یورتان ها، پلی سولفید ها، اپوکسی، سیلیکون ها، اکریلیک ها –
– بر اساس الاستیسیته مانند بتونه ( که تغییر شکل را تحمل نمیکند)، آب بند های پلاستومری و آب بند های الاستومری
– بر اساس فرم فیزیکی مانند آب بندهایی که در کارتریج بسته بندی می شوند ودر مکان مصرف اکسترود شده و خارج می شوند، نوار چسب ها، ریبون ها یا شکل های اکسترود شده و یا آب بند های هات ملت
در این مقاله تقسیم بندی بر اساس ساختار شیمیایی را توضیح می دهیم و شرح مقتصری از هر یک را ارایه می دهیم.
خمیر درزگیر پلی یورتان
یکی از انواع خمیرهای درزگیر، خمیر پلی یورتان است که پرکاربردترین نوع این محصول می باشد که به صورت تک جزئی ساخته می شود. این نوع خمیر یا ماستیک، بر پایه رزین های پلی یورتان بوده و با سایر افزودنی ها به عنوان قوی ترین نوع درزگیر شناخته می شود. برای درزگیری در مکان های پر تردد به کار برده می شود. کاربری درزگیر پلی یورتان برای درزهای انبساطی بسیار مناسب است. این درزگیر مقاومت بالایی در مقابل اشعه های نور خورشید دارد. با دوام هستند و به سرعت خشک می شود. همچنین خاصیت ضد خزه و ضد جلبک دارد.
خمیر درزگیر پلی سولفاید
خمیر درزگیر پلی سولفاید نوع دیگری از این محصول است که بر پایه رزین های پلی سولفاید بوده و به صورت دو جزئی تولید می گردد. برای خرید این نوع درزگیرها بایستی به این نکته توجه نمود که این محصول به دو صورت مایع و خمیری به فروش می رسد. در واقع نوع مایع آن به صورت ریختنی در سطوح افقی استفاده می شود. نوع خمیری در سطوح عمودی و به صورت تزریقی مورد استفاده قرار می گیرد. درزگیر پلی سولفاید دارای خاصیت چسبندگی بسیار بالایی است. به همین دلیل برای انواع سطوح سیمانی، فلزی، سنگی، چوبی و… مناسب است.
خمیرهای درزگیر اپوکسی
خمیرهای درزگیر اپوکسی بر پایه رزین های اپوکسی و با افزودنی های دیگر مناسب برای درزهای انبساطی بوده و به دلیل ترکیب با رزین پلیمری قابلیت چسبندگی فوق العاده ای دارد. ویژگی منحصر به فرد این نوع خمیر، وجود تنوع رنگی در آن است که باعث می شود برای کار در نما و درزهای ساختمانی مناسب باشد.
درزگیر سیلیکونی
درزگیر سیلیکونی خمیری بر پایه آب و اکرلیک می باشد که نسبت به سایر درزگیرها، قیمت پایین تری دارد. این نوع درزگیرهای خمیری خاصیت چسبندگی بسیار بالایی دارند که بر روی انواع سطوح فلزی، شیشه ای، آلومینیومی، چوبی، پی وی سی، بتن، سنگ و … قابل استفاده هستند. در واقع اصلی ترین کاربرد این نوع از خمیر درزگیر، برای درزگیری پنجره های آلومینیومی و UPVC می باشد.
سوپر سیلیکون یک چسب ۱۰۰% سیلیکونی و بدون ترکیبات اکرلیکی است، اما در برخی از مدل های آن، افزودنی های ضد باکتری و افزودنی های تقویت کننده نیز اضافه شده است. تفاوت سیلیکون با سایر محصولات مشابه در این است که عمل آوری آن زمانی انجام میشود که در تماس با آب باشد، اما چسب های پایه آب از طریق خشک شدن عمل آوری می شوند.
از معایب سیلیکون خالص میتوان به غیرقابل رنگآمیزی بودن آن اشاره کرد، اما با توجه به اینکه استفاده از این محصول مختص قسمت هایی از ساختمان است که نیاز به رنگ آمیزی ندارند، می توان این عیب را نادیده گرفت. محصول فوق اغلب برای آب بندی اطراف سینک آشپزخانه و حتی برای چسباندن سینک به بالای کابینت نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
پیش از این، چسب سیلیکونی خالص فقط به صورت یک ماده سفید یا شفاف در بازار وجود داشت، اما امروزه در رنگ های دیگری مانند سیاه و بادامی نیز تولید می شود. این ماده باید با یک حلال مانند الکل معدنی یا الکل تقلیبی تمیز شود. در فرایند عمل آوری این چسب یک بوی ناخوشایند مانند بوی بد سرکه به مشام می رسد، اما طی چند روز بوی آن به طور کامل از بین می رود.
درزگیر آکرلیک
این محصول قابل رنگآمیزی بوده و به عنوان محصولی مناسب برای محیط های داخلی و خارجی ساختمان معرفی می شود، اما استفاده از آن در محیط های خارجی معمولاً توصیه نمی شود، چرا که برای فضای باز چسب های بهتر و بادوام تری وجود دارد.
عموما از این محصول در محیط های داخلی ساختمان و به منظور درزگیری و آب بندی اتصالات پنجره ها، کارهای چوبی رنگ شده، فواصل بین کاشی و دیوار و سایر قسمت های نسبتاً خشک استفاده می شود، اما استفاده از آن جهت اتصال کاشی به کاشی مناسب نخواهد بود، زیرا از طرفی ماندگاری آن به اندازه سیلیکون خالص نیست و از طرفی دیگر، فاصله بین کاشی ها جزو قسمت هایی محسوب می شود که معمولا نیاز به رنگ آمیزی ندارد.
دومدل آب بند آکریلیکی وجود دارد:
پایه آب (پایه امولسیونی)
پایه حلال
نحوه استفاده انواع خمیر درزگیر
• برای استفاده از ماستیک ها و خمیرهای درزگیر بایستی دقت داشت که سطح مورد نظر کاملاً تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشد. چرا که وجود آلودگی می تواند در کیفیت و قابلیت چسبندگی درزگیر تاثیر منفی داشته باشد. بنابراین بایستی سطح زیرکار از وجود ذرات چسبنده و سست پاک باشد.
• یکی دیگر از مواردی که قبل از اجرای خمیر درزگیر بایستی به آن توجه داشت، دمای محل مورد نظر است. دمای محل اجرا نبایستی خیلی بالا و یا پایین باشد. همچنین شرایط محیطی مکان بایستی در حد معمولی و نرمال باشد.
• خمیرهای درزگیر با توجه به نوع آنها مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی به صورت تزریقی و گاهی به صورت مالیدنی به کار برده می شوند. بنابراین قبل از خرید این محصول بایستی به نحوه استفاده آن دقت داشت.
• پس از استفاده از خمیر بندکشی و درزگیر، بایستی اجازه داد تا خمیر به صورت کامل خشک شود. البته زمان خشک شدن این ماده بر اساس نوع خمیر، ضخامت قرارگیری خمیر روی درز یا شکاف و دمای محیط مورد نظر تعیین می گردد. توجه به این نکته ضروری است که ضخامت خمیر درزگیر بر روی شکاف بایستی حدود ۵ میلیمتر باشد.
• پس از انجام عملیات درزگیری و بندکشی با خمیر، بایستی پس از خشک شدن کامل، اضافات مواد را با استفاده از وسیله ای مانند کاردک و یا با دستمال تمیز نمود. چرا که پس از خشک شدن، اکثر خمیرها به سطوح می چسبند و تمیز کردن آن به سختی انجام می شود.
درزگیر ها از نظر مقاومت، انعطافپذیری، ماندگاری ظاهری، حلالیت، مقاومت در برابر خوردگی و غیره دارای طیف وسیعی از خصوصیات هستند. با توجه به تنوع بسیار زیاد این دسته از چسب ها، حتما پیش از خرید از متخصصین شرکت پویا تجارت کاریز، مشاوره فنی دریافت کنید تا با توجه به جنس سطوح و شرایط کاربری خاص شما ، بهترین درزگیر را خریداری نمایید.